RSS Feed

Бъдещият Паметник на Васил Левски

Posted on

Image

Бъдещият Паметник на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски по проект трябва да е с височина 133 м и да се издигне в близост до границата с Турция, предлага сдружението „Аз обичам България“. Ако идеята се реализира, България ще може да се похвали с построяването на най-високата статуя в света. В момента рекордът се държи статуя на Буда в Китай, която е висока 128 м.

Паметникът ще бъде изграден от железобетонна конструкция, покрита с бронз или несмлян талк. Самата фигура ще е 101 м. Именно с фундамента Левски ще бие Буда по височина, защото просветленият стои върху 20-метров лотус, а българският патриот ще стъпил върху 32-метров постамент. За сравнение, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро е висока 40 м, Статуята на Свободата в Ню Йорк – 46 метра, а телевизионната кула в София е 106 м.

Статуята на Буда е струвал на Китай 55 милиона долара. Българското сдружение е изчислило, че стойността на нашия паметник на Левски ще е около 4 милиона евро.

Замисълът е в дръжката на знамето, което Апостолът държи и което е високо почти колкото него, да бъдат вградени две панорамни асансьорни уредби, изкачващи посетители на специално оформена площадка на последна кота, откъдето ще могат да бъдат видени Одрин в Турция и Орестиада в Гърция.

Думите на Левски: „Мечтая за чиста и свята република, в която и българи, и турци, арменци и гърци ще живеят равни пред законите.” Посланието, което паметникът ще носи е, че единственото нещо, което желаем от гостите на България, е да ни почитат и уважават и могат да разчитат на нашите сърца”, заявява Илиян Матеев – председател на „Аз обичам България“.

Идеята бе представена на специална пресконференция в четвъртък с участието на Матеев и кмета на общината Георги Манолов. Ръководителите на проекта заявиха, че статуята трябва да е част от най-големия мемориален комплекс в България и един от най-големите в целия свят, който да бъде построен на територията на община Свиленград.

„Монументален комплекс Васил Левски“ трябва да бъде изграден до главен път Е 80, край Свиленград, на площ от 52 дка, предоставена безвъзмездно от община Свиленград. Комплексът включва 133-метровия паметник на Апостола, музей с най-ярките моменти от цялата българска история, информационен център, изложбена зала и зони за отдих.

„Неотдавна община Свиленград спечели финансиране от Европейския съюз за облагородяване на района около паметника. На площ от над 300 дка ще бъде изграден парк с места за почивка. Това ще промени и облагороди целия облик на района. Смисълът на всеки паметник е да привлича хора и да им въздейства“, обясни Георги Манолов, който спечели изборите с подкрепата на ГЕРБ.

По думите на Илиян Матеев вече са събрани 75 000 лева, а сумата непрекъснато нараства. Ще бъде организирана кампания с SMS-и и продажба на сувенири и артикули с надпис „Аз обичам България“, която ще продължи от 2 до 5 години, когато се планира да приключи и изграждането на целия комплекс.

По проекта за изграждане на комплекса работят конструктори с ръководител доц. д-р. инж. Людмил Оксанович, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Скулптор е Илия Иванов, който има опит в изграждането на паметници на Апостола, обясниха от “Аз обичам България”. Тяхното предложение вече е внесено за разглеждане в общинския съвет в Свиленград.

„Ние имаме неотменимото желание да се ангажираме с проектирането, финансирането и изграждането на целия комплекс, който ще включва паметник, информационен център и интерактивен музей, свързан с цялостната дейност на Апостола“, се казва в официалното предложение.

Другите инициативи на сдружението са за 50% българска музика по радиостанциите и проекта „Българската литература на колела“.

 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: