RSS Feed

Книга която си заслужава да бъде прочетена

Posted on

„Децата на Хурин”, започната през 1918 г., е една от трите Велики легенди, над които Толкин работи през целия си живот, въпреки че така и не успява да я види публикувана докато е жив. Част от текста е познат на почитателите му от извадки и препратки, включени в други книги на Толкин, но това е първият път, в който цялата история е представена в пълната си форма.

Различни варианти и извадки от историята са били публикувани и преди — в „Силмарилион” и „Недовършени предания” на български и в „Книга на изгубените легенди”, „Песни за Белерианд” и др. на английски. Текстът на „Децата на Хурин” отчасти е съставен от тези текстове и особено варианта, публикуван в „Недовършени предания”.

Това обаче е нов поглед над цялата история. Голяма част от текста е ако не идентичен, то поне познат на читателите, но книгата включва и текстове, които не са били известни на Кристофър Толкин при съставянето на „Силмарилион” и „Недовършени предания”.

Текстът на „Децата на Хурин” е написан изцяло от Дж. Р. Р. Толкин — с изключение на дребни граматически и стилистически корекции. Целта на Кристофър Толкин е била да произведе верен на многобройните ръкописи на баща си текст. Също така, той е създал и съвсем нова карта на Средната земя.Изображение

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: